La Patronal d’Estalvi ens Aboca al Conflicte

La UGT, CCOO i FINE anunciem que intensificarem el conflicte en el sector.

Els beneficis de la banca es queden en les cúpules i els accionistes, amb excuses com:

que la pujada de tipus encara no ha impactat en els comptes de resultats (que li ho preguntin a la clientela i a la plantilla que ha vist com revisaven els seus préstecs des del mes d’abril 0,5%, maig 0,7%, juny 1,2%, juliol 1,3% i 1,7% a l’agost, al setembre es preveu un 2,5% i l’estimació per a final d’any és que estiguin en un 2,5-3% més que fa un any), l’impost a la banca (com si clientela o plantilla haguéssim de pagar l’impacte fiscal sobre beneficis) o la imatge a la societat (no demostren pudor per a pujar-se els seus salaris però sí els de les plantilles que som part i afectades per la pujada de tipus i l’encariment del cost de la vida).

Mentre les plantilles i la societat s’empobreixen, les cúpules directives s’enriqueixen pels mateixos motius. 

Seria vergonyós que s’anunciïn en els plans estratègics més repartiment de dividends sense revisar el salari de treballadors i treballadores.

La patronal no ha fet els seus deures, ens exigeixen agilitat, producció, resultats però sembla que aquestes regles no valen per a ells quan no els interessa.

L’escenari quan vam signar el conveni sectorial era una: 

forta contracció econòmica, tipus d’interès i inflació en negatiu, previsions d’empitjorament de totes les xifres, anuncis de fusió i amortització de milers de llocs de treball, beneficis escassos i rosegues per sota del 6% 

I ara aquest escenari ha canviat:

la inflació de 2021 va ser d’un 6,5% i la de 2022 a l’agost ja és d’un 10,5%, amb previsions de tancament entorn d’aquesta xifra i descontrol de la mateixa en 2023. Els tipus d’interès anunciats pel BCE són del 1,25% amb l’objectiu d’arribar al 2% en el curt termini; només per això es preveuen més de 3000MM d’ingressos addicionals en la banca. L’euríbor diari està en el 2,1% en aquests moments. I els beneficis i ROES s’han disparat i les previsions apunten que s’aconseguiran dades positives històriques.

Tot això ens legitima:

per a demanar l’obertura de la mesa del conveni i que s’actualitzi la revisió dels nostres salaris. Però l’avarícia no té límits i la patronal es permet dilatar la negociació i no complir amb les seves responsabilitats amb la plantilla. Una plantilla que ha mantingut en peus aquest sector en unes condicions precàries, perquè l’amortització d’ocupació ha implicat pitjors condicions laborals fruit de la forta pressió per a treure cada vegada més feina amb menys persones.

No han donat resposta a cap dels nostres plantejaments, diuen haver de continuar analitzant (és increïble que les entitats financeres necessitin més de 3 mesos per a analitzar les dades als quals tots tenim accés diàriament).

Us recordem quines són les propostes que la UGT, CCOO i FINE hem dut a l’Observatori:

 1. Hem exigit l’obertura de la taula negociadora del Conveni.
 2. Hem proposat un possible esquema negociador en matèria salarial:
  1. Recuperació de la part variable del plus conveni 2021 i 2022.
  2. Recuperació salarial de 2021: mitjançant fórmula a negociar i concretar.
  3. Recuperació salarial de 2022:
   1. Amb revisió de taules salarials des de Gener 2022.
   2. Inclusió d’una clàusula de revisió a final d’any sobre la base de l’indicador o amb la fórmula que es decideixi.
  4. Clàusula de revisió per a 2023 sobre la base de l’indicador o amb la fórmula que es decideixi.
  5. Revisió de dietes, quilometratge, teletreball, etc.
  6. En tot cas, aquestes revisions o pagaments no seran ni compensables, ni absorbibles, ni subjectes a adequació progressiva.
 3. Hem traslladat la petició cada vegada més recurrent de les plantilles perquè existeixi l’opció de préstecs d’empleats a tipus fix: noves operacions, novacions, en contracte privat.

Ja vam anunciar que si no reaccionaven a temps emprendríem accions. Ens han abocat al conflicte, si no volen atendre a raons en la taula hauran de continuar escoltant els nostres arguments i reivindicacions fora d’ella.

Hem fixat la pròxima reunió per al 4 d’octubre. Us anirem informant de noves accions perquè en aquests moments s’ha trencat el clima d’enteniment.

Comparte!!!
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Print

Decàleg de l'empleat/da

Desde la UGT hem fet aquest decàleg per a reivindicar la profesionalitat, l’ètica, la preparació y l’experiència de tota la plantilla de CaixaBank.