28 Abril 2023: Dia Mundial De La Seguretat I La Salut En El Treball

PER UN DRET A LA SEGURETAT I SALUT A LA FEINA REAL I EFECTIU.

Les condicions laborals tenen una enorme influència sobre la salut de les persones treballadores, per això, des de la UGT venim denunciant des de fa anys, que la precarietat laboral fa enmalaltir i mata. Malgrat la inclusió dels entorns laborals segurs i saludables entre els principis i drets fonamentals en el treball de l’Organització
Internacional del Treball, a l’estat espanyol encara estem lluny d’aconseguir aquesta fita. De fet, ens trobem en un moment crític per a la salut i seguretat a la feina al nostre país.
En 2022 es van comptabilitzar gairebé 1.200.000 accidents laborals, augmentant en un 5% respecte a 2021, i es van produir 826 morts en el treball, 121 més que l’any
anterior i que augmentaran de manera notable quan es publiquin les dades
definitives.

Són xifres inacceptables per a una societat com la nostra, a les quals s’ha de posar fre de manera immediata. A més a més, les malalties d’origen
laboral continuen ocultant-se, enquistant-se com l’eterna assignatura pendent
de la prevenció de riscos laborals.

Els sindicats venim advertint que la recuperació de l’actividad productiva després del pitjor període de la pandèmia, si no venia acompanyada d’una millora en les condicions de treball, tindria com a conseqüència un repunt de la sinistralitat. Malauradament, les nostres previsions s’han complert. La seguretat i la salut en el treball encara no són una prioritat per als diferents governs. Sens dubte, avui dia, les conseqüències dels accidents i les malalties relacionades amb el treball, suposen un greu problema social que porta aparellats enormes costos humans i econòmics. Però un problema al qual les administracions no li presten l’atenció necessària per part d’aquelles que podrien actuar per a evitar-ho.

UN PROBLEMA INVISIBLE.

Tampoc ens oblidem d’aquelles persones treballadores que han emmalaltit pel seu treball. Al nostre país, l’any passat, es van declarar entorn de 22.500 malalties professionals.

LA PROTECCIÓ DE LA SALUT MENTAL DE LES PERSONES TREBALLADORES ÉS LA GRAN OBLIDADA DE LA GESTIÓ PREVENTIVA.

Prova d’això és que la principal causa de mort durant la jornada laboral van ser els infarts i vessaments cerebrals, patologies que estan associades amb l’exposició a riscos psicosocials, que són els menys avaluats en les empreses.

Des de la  UGT hem exigit a la direcció que rectifiqui el rumb i racionalitzi els repte, dotant a les oficines dels recursos que siguin necessaris per  reduir la sobrecàrrega de treball i la pressió comercial. (https://ugtcaixabank.org/ansiolitics-antidepressius-i-altres-multiplicadors-per-a-la-recurrencia/)

La precarietat laboral o la combinació d’altes exigències i baix control en el treball estan associades a una pitjor salut mental. I tot això en un context d’intensificació del treball associat a processos de digitalització, gestió algorítmica de l’organització de treball o economia de plataformes que no es detindran.

Des de la  UGT som conscients que queda molt camí per davant, així i tot, estem convençuts que amb voluntat i esforç de tots els agents implicats aconseguirem aconseguir entorns de treball segurs i saludables.

Comparte!!!
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Print

Decàleg de l'empleat/da

Desde la UGT hem fet aquest decàleg per a reivindicar la profesionalitat, l’ètica, la preparació y l’experiència de tota la plantilla de CaixaBank.