La UGT Exigeix una Pujada del Salari Mínim als 1.100 Euros

Aquest augment podria beneficiar entre un 2,6 i un 2,8 milions de persones assalariades, la qual cosa suposa un 16% del total.

Davant la situació actual d’elevada inflació, la UGT porta demanant des de fa mesos al govern de l’estat espanyol, una pujada del salari mínim a 1.100 euros en 14 pagues, amb la finalitat que ningú es quedi enrere. A més, aquest increment serviria també per a reactivar l’economia mitjançant un augment del consum.

Els països del nostre entorn així ho estan fent i ja han aplicat pujades del salari mínim fins i tot superiors al 10%. Exemple d’això són els increments salarials per a 2023 als Països Baixos (10%), Bèlgica (13%), Polònia (14,6%) i Alemanya (15%).

Del 16% de treballadors/es amb un salari mínim, el 12% són homes i el 20% dones. Les dones seran les més beneficiades d'aquesta pujada.

Per això, i com a conseqüència d’aquesta major repercussió sobre les dones, una pujada del SMI del 10%, com la proposta per la UGT, ajudaria a continuar reduint la bretxa salarial, que continua sent elevada. Les dones continuen tenint en general salaris més baixos i ocupen majoritàriament alguns sectors molt afectats pel SMI, com a empleades de la  llar o hostaleria, per la qual cosa l’augment del salari mínim les beneficia en major mesura.

De fet, la pujada impulsada per la UGT en anys anteriors ha anat reduint el nombre de dies que les dones treballen gratis a l’estat espanyol, perquè al 2016, quan el salari mínim era de 655,20 €, treballaven gratis un total de 52 dies, segons Eurostat. Al 2020, amb el salari mínim en 950 €, treballen gratis 34 dies a l’any. 

«L’augment del salari mínim ha anat reduint el nombre de dies que les dones treballen gratis a l’estat espanyol.»

Un incremento que serviría además para reactivar la economía mediante un aumento del consumo tras la desaceleración señalada al inicio. 

Perquè aquesta pujada salarial sigui efectiva ha d’acompanyar-se amb altres mesures. D’una banda, s’han de produir increments salarials de conveni adequats també per a la resta de treballadors i treballadores que no perceben l’SMI, que fins a novembre se situen en el 2,69%. D’altra banda, han de moderar-se els marges de beneficis que estan ampliant les empreses a costa d’aquestes reduïdes pujades salarials, com ja va exposar la UGT en el document “Los beneficios empresariales crecen a costa de los salarios”. 

Protegir el poder de compra per mantenir el consum

Finalment, el Banc Central Europeu ha de frenar les pujades de tipus perquè suposen una estratègia inadequada per moderar la inflació, perquè suposen una estratègia inadequada per a moderar la inflació, perquè està encarint el crèdit, refredant l’economia i dificultant a les famílies el pagament de les hipoteques després de les seves revisions amb l’Euribor a un any, que ja aconsegueix el 3% quan fa menys d’un any era negatiu. Encara que les últimes previsions (com les del Banc d’Espanya) apunten al fet que l’estat espanyol sortejarà la recessió el 2023, l’enduriment de la política monetària dificulta el manteniment del creixement econòmic i la creació d’ocupació, i danyarà a les llars més vulnerables. 

Hi ha alternatives més eficients i justes per reduir la inflació, com s’ha explicat abans.

En definitiva, per fer front a la desacceleració econòmica és necessari mantenir polítiques fiscals i monetàries expansives, augmentant els salaris i protegint el poder de compra de les persones treballadores, en particular d’aquelles que guanyen menys. Només així, es reconduirà el ritme de l’economia cap al creixement

Comparte!!!
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Print

Decàleg de l'empleat/da

Desde la UGT hem fet aquest decàleg per a reivindicar la profesionalitat, l’ètica, la preparació y l’experiència de tota la plantilla de CaixaBank.